Selecteer een pagina

Giant heeft in oktober de eerste elektrische knikladers uitgeleverd. Voor dit jaar staat de bouw van vijftig elektrische machines op de planning, die allemaal al verkocht zijn.

De elektrische Giant G2200E en G2200E X-TRA beleefden hun première afgelopen april op de Bauma in München. Afgelopen maand zijn de eerste machines van dit type in productie genomen.

CO2 en stikstof

Giant levert de elektrische varianten nu nog voornamelijk aan klanten in Nederland, Noorwegen, Denemarken en Zweden. ‘Door dwingende regelgeving lopen deze landen voorop. In Nederland fungeerde aanvankelijk de noodzakelijke vermindering van de CO2-uitstoot als belangrijke aanjager voor de inzet van elektrische materieel. De recente uitspraak van de Raad van State over het Nederlandse stikstofbeleid, heeft de vraag naar elektrisch materieel een extra boost gegeven.

Tobroco Giant G2200E

De elektrische Giants hebben een ingebouwde lader, waarmee het laden van de accu via een 230 V-aansluiting vijf uur vergt. Laden van de batterij via krachtstroom duurt, afhankelijk van de accu, een half uur tot een uur.

Met de G2200E modellen stapt Giant naar eigen zeggen dan ook precies op het juiste moment in. De fabrikant heeft een jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van deze elektrische modellen. ‘Elektromotoren en het accupakket zijn afkomstig van heftruckbouwer Jungheinrich. De hard- en software van de machines is in eigen huis ontwikkeld’, vertelt Brock. De wielladers zijn voorzien van twee afzonderlijke elektromotoren; 6,5 kW voor de aandrijving en 11,5 kW voor de werkhydrauliek. Er kan gekozen worden uit drie lithium-ion accu’s met een capaciteit van 260 Ah, 390 Ah of 520 Ah. Afhankelijk van de keuze is één acculading voldoende om 2,5 tot 8 uur te werken.

Break-even point na twee jaar

In aanschaf zijn de elektrische Giants duurder dan de dieselvarianten. ‘Maar daar staan lagere bedrijfskosten, minder onderhoud en subsidie tegenover. ‘Wanneer de machine veelvuldig wordt ingezet, ligt het break-even point op twee jaar.’

Share This